Alles over bamboe

Bamboe is een heel milieuvriendelijk alternatief voor hout. Bamboe is namelijk een gras en groeit veel sneller dan een boom. Het is de snelst groeiende plant ter wereld en sommige bamboesoorten kunnen een meter per dag groeien! De meeste bamboeproducten komen uit China omdat daar de omstandigheden voor de groei het gunstigste zijn. Het klimaat is gematigd zodat de bamboe in deze streek langzaam kan groeien tot sterke en duurzame stengels.

Gewoon hout uit een bos heeft ongeveer 25-70 jaar nodig voordat het gekapt kan worden. Bamboe is binnen 6 jaar bamboe uitgegroeid tot een volwassen stam en kan dan gekapt worden. De beheerder van het bamboe bos houdt nauwkeurig bij welke stammen gekapt mogen worden door de stammen te markeren. Omdat bamboe een extensief netwerk van wortelstokken heeft waar nieuwe bamboe scheuten uit komen, kan er ook geen kaalslag plaatsvinden zoals dat in gewone bossen wel gebeurt. Sterker nog, je stimuleert de groei van de bamboescheuten juist door regelmatig te kappen. Bovendien houden de stevige bamboewortels de grond goed bij elkaar zodat erosie van de bodem voorkomen wordt en houden de wortels het water in de bodem vast en verminderen zij waterverontreiniging door hun hoge stikstofopname. Er worden in de bamboeteelt ook geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt.

Wat bamboe feitjes op een rij:

- Bamboe heeft anti-bacteriele eigenschappen waardoor bacterien snel afgebroken worden. Heel geschikt   voor snijplanken dus!

- Bamboe is harder dan eikenhout.

- Bamboe neemt vijf keer meer broeikasgassen op dan een vergelijkbare hoeveelheid bomen en produceert 35% meer zuurstof.

- De bamboe die gebruikt wordt in onze producten zijn niet geschikt voor panda's. Panda's eten een veel kleinere dunnere bamboe en dan voornamelijk de dunnere takjes waar bladeren aanzitten. Panda's wonen dan ook in een hele andere streek in China.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
© Copyright 2024 Rataplan Design - Powered by Lightspeed